Damen Shipyards en Transfer Solutions. Schaalbaar naar de toekomst.
Geplaatst op: 12 maart 2019 • Transfer Solutions • Cases

Damen Shipyards is een Nederlands scheepsbouwconcern. Groot geworden met de standaardisatie en modulaire bouw van onder meer sleepboten, werkschepen en patrouillevaartuigen. Vandaag de dag bouwt het concern boten van diverse omvang, onder meer voor de marine. Het bedrijf bezit zeventien werven verspreid over de hele wereld, vanuit waar het zijn productie uitvoert. Voorbeelden zijn Polen, China, Roemenië, Singapore, Zweden en Nederland.

Uitdaging
De centrale IT-omgeving van Damen Shipyards is ad-hoc meegegroeid met de organisatie. In dit systeem staan bijvoorbeeld de bouwtekeningen en houdt het bedrijf verkoopgegevens en onderhoudswerkzaamheden bij. Naarmate Damen Shipyards de afgelopen vijftien jaar sterk groeide, groeide het systeem niet mee. Belangrijkste beperking: het kon niet omgaan met de toename van het aantal aangesloten werven en gebruikers, die ook nog eens op locaties met verschillende tijdszones werkten. Dit belastte het systeem enorm en maakte het niet bepaald gebruiksvriendelijker. Ook het datavolume nam sterk toe, naarmate er bijvoorbeeld meer en meer scheepsbouwtekeningen in het systeem stonden. Uitdaging: ontwikkel een centraal en gestructureerd systeem dat eenvoudig schaalbaar is voor de toekomst.

Oplossing
Transfer Solutions bouwde een nieuwe kernapplicatie op basis van Oracle Database. Essentieel daarbij was schaalbaarheid; stap voor stap zijn eenvoudig meer werven aan te sluiten, die de prestaties van het systeem niet beïnvloeden. Op basis van een gefundeerde inschatting van de groei is bepaald hoeveel geheugen en storageruimte er vereist was – nu en in de toekomst. Transfer Solutions zette een sterk fundament van nieuwe hard- en software neer. Het systeem draait daarbij op twee datacenters – in Amsterdam en Genève – die elkaars spiegelbeeld zijn. Zo is 24/7 beschikbaarheid te garanderen. Daarnaast zitten er achttien man fulltime op de remote beheer-afdeling, zodat issues snel zijn op te lossen.

Resultaat
Damen Shipyards beschikt inmiddels over een stabiel, altijd beschikbaar en vooral schaalbaar IT-systeem. Voor gebruikers wereldwijd betekent dit dat ze sneller en efficiënter werken – ook over grenzen heen. Informatie is eenvoudiger toegankelijk, kennis is sneller te delen en prestaties zijn wereldwijd direct inzichtelijk. Het systeem past, kortom, perfect binnen de groeidoelstellingen die het stelt. Hoeveel werven er in de toekomst ook bijkomen; de maximale netwerkbelasting en beschikbare storageruimte zijn eenvoudig te vergroten. Dit bespaart vooral veel tijd en kosten.

Nieuws

Oracle ACE Boyd Timmerman

17 juni 2024 • Arjan van der Palen

Aftermovie KlantEvent 2024

4 juni 2024 • Mariette van Pinxteren

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events