Usability tests: onmisbaar bij applicatieontwikkeling
Geplaatst op: 11 mei 2019 • Brian van Bruggen • Blog

“Voor informatie en advies dag en nacht bereikbaar” Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is het kenniscentrum voor de klinische toxicologie in Nederland. Het NVIC informeert artsen, apothekers en andere professionele hulpverleners over de mogelijke gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden bij vergiftigingen.

“Maak onze nieuwe website zo aantrekkelijk dat de telefoonlijn minder belast gaat worden.” Zo luidde de opdracht die ons UX-team kreeg van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Het ontwerpen van een aantrekkelijke website ontwerpen is uiteraard een buitenkansje voor iedere gretige designer, ook al wisten we dat dit nog een behoorlijke kluif zou kunnen worden. Vergiftigingen.info is namelijk een technische site voor medische professionals; een bijna onuitputtelijke bron van toxicologische informatie, waar zelfs de ernst van een vergiftiging berekend kan worden. Een heerlijke uitdaging om zoiets aantrekkelijk te maken.

De oude site is gebouwd in 2006 en dat is ook zichtbaar. Neem als voorbeeld de startpagina: er mist een duidelijke “call to action”, bezoekers moeten eerst de tekst lezen om uit te vinden waar ze moeten klikken om verder te komen. Ze moeten als het ware een handleiding lezen voordat ze de site kunnen gebruiken.

Ons nieuwe ontwerp moet voor alles rekening houden met hoe kostbaar de tijd van de gebruiker is, dus willen we alles zo vanzelfsprekend mogelijk maken. De belangrijkste elementen brengen we duidelijker in beeld, de minder relevante elementen worden minder prominent gemaakt of laten we zelfs helemaal weg.

www.vergiftigingen.info

We weten de drie voornaamste redenen waarom medische professionals de site bezoeken: men wil weten hoe ernstig een vergiftiging door een of meerdere producten is, men wil meer te weten komen over een bepaald product, of men wil meer weten over een bepaalde behandeling, die relevant is bij een vergiftiging.

De eerste twee redenen komen verreweg het meest voor en in beide gevallen heeft de gebruiker al een product in gedachten. In ons nieuwe ontwerp laten we de gebruiker dat product meteen invullen en leiden we hem meteen naar de volgende stap. Onder het invulveld zijn twee lekker duidelijke buttons geplaatst om het overgrote deel van de bezoekers verder te helpen. Het deel van het proces dat zich afspeelt op de startpagina is op deze manier behoorlijk gestroomlijnd.

Zoals inmiddels wel duidelijk is, zijn onze ontwerpen volledig gebaseerd op wat we weten van de gebruiker. We maken hier ook geen aannamen; alles wat hierboven is genoemd kan worden onderbouwd met gegevens uit ons vooronderzoek. Om te beginnen keken we naar de analytics tool van de bestaande site. Daaruit konden we opmaken welke pagina’s het meest werden bezocht, en daarmee wat de populairste elementen van de site waren. Op basis van die gegevens en de wensen van het NVIC maakten we samen de eerste schetsen van de nieuwe site.

Toen die eenmaal waren uitgewerkt tot een werkend prototype, begon het leukste deel: het uitvoeren van de usability tests. Samen met het NVIC ontvingen we diverse medische professionals om de nieuwe site uit te proberen, door middel van een aantal opdrachten die zij moesten uitvoeren.

www.vergiftigingen.info

Naast dat het erg leuk is om te zien hoe iemand met je ontwerp interacteert, leidt zo’n test ook tot een nieuwe hoeveelheid bruikbare data. Zo zie je meteen wanneer iets niet zo duidelijk is als je dacht, of dat een bepaalde visualisatie toch op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. Dat klinkt misschien triviaal, maar wanneer je aan een applicatie werkt, zit je er te dicht op om dat soort dingen meteen goed door te hebben. Je hebt zelf immers al de voorkennis al van hoe de hele applicatie in elkaar zit. Om achter dit soort issues te komen heb je dus echt een fris paar ogen nodig. Dit was voor het NVIC overigens een verademing; in alle jaren dat hun website beschikbaar was, was dit de eerste keer dat ze zagen hoe hun gebruikers daadwerkelijk van de site gebruik maakten (een ervaring die we iedereen kunnen aanraden). Op basis van de bevindingen pasten we het ontwerp aan. Zodra dit was uitgewerkt, volgde de volgende usability test. In totaal hebben we zo vier iteraties gedaan, en iedere keer steeg de kwaliteit van de applicatie merkbaar.

Uiteindelijk zijn we samen met het NVIC heel trots op de applicatie die we hebben neergezet. Als we terugdenken aan alle bevindingen van de eerste tests, zijn we blij dat we niet met ons eerste ontwerp live zijn gegaan, hoe goed we dat indertijd ook vonden.

Doe geen projecten meer zonder usability tests. Ze zijn het dubbel en dwars waard.

 

Nieuws

Twinq migreert 800.000 accounts naar de Cloud

19 februari 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events