Heb je nog steeds de regie over je IT-stack met in-house beheer?
Geplaatst op: 18 oktober 2023 • Fabio Vrolijk • Blog

Bedrijven hebben lange tijd met in-house beheer voldoende controle en overzicht gehad over hun IT-omgeving. Met eigen techneuten in dienst die het systeem goed kennen, en de korte lijnen binnen het bedrijf, waren problemen relatief eenvoudig te traceren en op te lossen. Maar nu IT-omgevingen steeds complexer zijn, wordt in-house beheer een steeds grotere uitdaging. Waarbij je als organisatie het gevoel kunt hebben dat je de regie verliest over je IT-stack.

Het beheren van een IT-omgeving gaat al lang niet meer over het laten draaien van een eenvoudig en overzichtelijk systeem. In de digitale transitie zijn IT-omgevingen steeds groter en complexer geworden met ketenlandschappen van meerdere applicaties, applicatieservers en databases. Tegelijkertijd zijn bedrijven voor hun business steeds afhankelijker geworden van deze IT-omgeving en zal uitval van systemen in vrijwel alle gevallen grote (financiële) gevolgen hebben. Is het als organisatie dan nog wel verantwoord om het beheer van je IT-omgeving in-house te houden?

De 6 uitdagingen van
in-house beheer van je
IT-omgeving

Een complexere IT-omgeving maar te weinig in-house expertise

IT-managers zijn bij in-house beheer vaak te afhankelijk van een klein, intern team. Door een steeds complexer wordende IT-omgeving, is het is niet altijd duidelijk waar verstoringen binnen deze omgeving precies vandaan komen. Zoals een applicatie die plotseling niet meer presteert, en de oorzaak van dit probleem zich in iedere laag van je IT-omgeving zou kunnen bevinden. Dat vereist een bredere expertise en meer menskracht. Want die een of twee mensen binnen jouw team, hebben meestal niet de kennis die voldoet aan een complexe behoefte als het gaat om oorzaakanalyse of security. Ook bij plannen om te migreren naar de cloud kan specialistisch advies binnen je organisatie ontbreken, en de oriëntatiefase een dikke pil zijn om te slikken. Wat zijn de voor- en nadelen van zowel cloud als on-premise, welk cloudplatform ga je inzetten, welke aanbieder gaat dit worden en hoe ga je het inrichten? Denk hierbij aan vraagstukken op het gebied van private of public cloud, of een hybrid of multicloud-oplossing. Bij veel bedrijven is deze kennis in-house niet aanwezig en biedt dus geen garantie voor een uitgebalanceerde keuze, met het gevaar dat je de stap naar vernieuwing niet of te laat zet. De ontwikkelingen in de IT gaan keihard, het is onmogelijk om dit zelf bij te houden, maar doe je niets, dan sta je stil. En een jaar stilstand kan drie jaar achteruitgang betekenen. Het inschakelen van de juiste expertise is dus cruciaal voor de continuïteit van je bedrijf.

IT-personeel is moeilijk te vinden of gaat weg

De continue krapte op de arbeidsmarkt heeft binnen veel bedrijven tot tekorten aan gekwalificeerd personeel geleid. Maar ook organisaties die al jonger of ouder talent binnen hun gelederen hebben, vinden het lastig om ze vast te houden. Ontwikkelaars vertrekken omdat ze afwisseling zoeken, of ervaring willen opdoen bij een concurrent die meerdere klanten bedient. Ze krijgen elders een hoger salaris aangeboden, of gaan juist met pensioen. Dan vallen er gaten in je team, terwijl je met een veeleisende IT-omgeving minimaal drie fulltimers in dienst moet hebben, om een 24/7-availability voor de business te garanderen. Ervan uitgaande dat er niemand ziek wordt.

Geen tijd voor focus op innovatie en groei
Misschien red je het net, met een in-house team van technische professionals die het noodzakelijke onderhoud van de IT-omgeving voor hun rekening nemen, en problemen oplossen. Maar met een kleiner of beperkt team kan een strakke planning weinig ruimte overlaten voor het onderzoeken van nieuwe technologieën of het creëren van efficiëntere bedrijfsprocessen die je organisatie vooruithelpen. Innovatie en echte groei worden op de lange baan geschoven, terwijl je daar juist in zou moeten investeren. Het gevaar bestaat ook dat je team door tijdsdruk of te weinig begeleiding de snelle route kiest naar een kortetermijnoplossing. In plaats van een effectieve aanpak met een langetermijnoplossing die veel bestendiger is.

Het belang van een IT-omgeving is veel groter dan vroeger
Wanneer je een mooie applicatie hebt gebouwd, ga je helemaal mee in de trend naar digitale transformatie, en creëer je tegelijkertijd veel strategische voorsprongmogelijkheden voor je organisatie ten opzichte van de concurrentie. Maar dit brengt ook meteen een groter afbreukrisico met zich mee. Vroeger kreeg je bij uitval van je applicatie of IT-systeem alles zelf wel weer aan de praat, maar ligt die belangrijke applicatie er nu uit, dan kun je telefoontjes verwachten van klanten en toeleveranciers. En kun je als bank de krantenkoppen halen. En als retailer een dramatische val in je omzet zien. Dit maakt het beheer van je IT-omgeving nóg belangrijker.

Heeft je ‘coole’ app wel een goede basis?
Iedereen wil digitaal transformeren, omdat dit ontzettend veel voordelen geeft: met elkaar samenwerken in ketens, en gebruiksvriendelijke en inzichtelijke apps voor de consument. Het afbreukrisico neemt toe en dus ook het belang van een veilige, altijd beschikbare IT-omgeving, waarbij je altijd voldoende expertise in huis hebt om je IT-omgeving in de lucht te houden. Digitaal transformeren kan ‘sexy’ zijn, maar is de onderkant van die mooie applicatie wel zo stevig? En hoe is het geregeld met de doorontwikkelingen van je applicatie en de onderliggende stack, zodat bedrijfsprocessen nu en in de toekomst optimaal ondersteund blijven?

Onverwachte of hoger uitvallende kosten
Veel organisaties die hun IT-beheer nog in-house doen, richten hun IT-omgeving in op basis van de piekmomenten die gedurende een bepaalde periode worden verwerkt. Niet schaalbaar en niet efficiënt, wat zowel IT-omgeving als het inzetten van menskracht betreft. Omdat je ook betaalt voor de momenten dat er weinig belasting is.

Ook kun je kosten maken die je van tevoren niet goed kunt inschatten: het upgraden of vervangen van hardware, aanschaf of vernieuwen van softwarelicenties, en het inhuren van extra personeel op uurtarief. Andere IT-zaken die aandacht vragen kunnen hierdoor in het gedrang komen, wat een negatieve impact kan hebben op allerlei aspecten van je IT-omgeving, zoals een noodzakelijke update of een securityprobleem. Je kunt jezelf dan afvragen: is het je waard dat jij het risico loopt dat je systeem een paar dagen niet beschikbaar is?

Daarnaast kunnen veel verschillende facturen van verschillende leveranciers onoverzichtelijk zijn, waardoor het moeilijk is om kosten helder te identificeren. Dit maakt budgetteren lastiger waardoor je niet goed ziet waar je moet besparen en waar niet.

“Ik wil het eigenlijk wel door een ander laten uitvoeren.”

Misschien ben je op het punt gekomen dat je het beheer van je IT-omgeving wilt uitbesteden. Omdat je het lastig vindt om alle kennis en ontwikkelingen bij te houden. Omdat je de rust wilt voelen van een IT-omgeving die het altijd doet, en jij meer ruimte kunt creëren voor innovatie en strategie.

Neem vandaag nog contact op met Transfer Solutions. Wij vertellen je graag wat we jouw organisatie kunnen bieden aan rust, ruimte en zekerheid. Zodat jij je kunt richten op je business, en wij ook.

Vraag een gesprek aan

 

Of lees de use case van Sanquin.

 

 

Nieuws

Twinq migreert 800.000 accounts naar de Cloud

19 februari 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events