Cloud technologie biedt antwoord op smalle marges in transportsector
Geplaatst op: 21 augustus 2017 • Transfer Solutions • Nieuws

In de transportsector zijn de processen complex en de marges smal. Softwareleverancier Logistics Software Solutions (LSS) in Doesburg geeft daar een antwoord op met zijn Enterprise Suite. Deze bestaat uit twee onderdelen: het Transport Management System (voor weg- en spoorvervoer) en het Forwarding Management System (voor lucht- en zeevracht). Beide zijn vanaf het begin ontwikkeld als cloudoplossing. “Een bewuste keuze,” zegt Rien van Brugge, general manager van LSS, “want dit biedt onze klanten en ons alleen maar voordelen.”

LSS baseert zijn Enterprise Suite op Oracle-technologie en host de oplossingen nu nog op een private cloud bij Oracle-partner Transfer Solutions. Maar nu Oracle een volwaardig public-cloudaanbod heeft ontwikkeld, zijn er concrete plannen om de software in samenwerking met Transfer Solutions naar de public cloud te migreren.

Bewuste keus

“Onze keuze in het verleden om de beide oplossingen direct als cloudoplossing te ontwikkelen, was een zeer bewuste”, zegt Van Brugge. “Het maakt het voor klanten en leveranciers veel eenvoudiger om bij te blijven. Bij een on-premise-applicatie neemt een klant een licentie af en krijgt hij jaarlijks onderhoud. As leverancier wil je de applicatie graag generiek houden, maar toch is er al snel sprake van enig maatwerk, wat het onderhoud er niet gemakkelijker op maakt. En je hebt veel discussies met klanten over upgrades, want je wilt niet dat ze serieus gaan achterlopen op dat gebied. Bij een cloudoplossing heb je van dit alles geen last. Bovendien heeft een klant duidelijkheid: hij weet dankzij het abonnementsmodel precies wat hij in een bepaalde periode kwijt is en hoeft niet meer te investeren in hardware.”

Flexibiliteit

Van Brugge benadrukt dat de generieke aanpak van een cloudoplossing niet betekent dat klanten in een keurslijf worden gedwongen. “Want bij vragen om aanpassingen of maatwerk kijken we nu of we dat niet ook generiek mee kunnen nemen. Hadden we vroeger één keer in het halfjaar een nieuwe release, nu is dat iedere vier tot vijf weken. Zo beschikken klanten sneller over meer functionaliteit met alle voordelen van dien.”

Migratie

Toen LSS van start ging met zijn Enterprise Suite was de Oracle Public Cloud nog niet voldoende uitgekristalliseerd om de suite daarin onder te brengen. Dat is inmiddels wel het geval. Vandaar dat LSS concrete plannen heeft om de software de komende periode te migreren naar de Oracle Public Cloud. Volgens Jurgen Duijster van Transfer Solutions denken veel ISV’s ten onrechte dat dit voor hun applicaties niet of nauwelijks mogelijk is. “Dat valt in de praktijk heel erg mee. In sommige situaties zal het mogelijk zijn om met behulp van lift en shift een volledige applicatie te laten landen op een cloudinfrastructuur. Dat kan soms wat extra werk opleveren om de applicaties cloudready te maken. Maar ISV’s die applicaties in APEX hebben gebouwd bijvoorbeeld, hebben al veel minder drempels te nemen. Een APEX-applicatie is juist heel eenvoudig in de public cloud onder te brengen.”

Voordelen

De public cloud biedt LSS en zijn klanten nog weer extra voordelen, waaronder nog lagere kosten door het delen van resources en nog meer flexibiliteit in gebruik en afrekenen. “Daarbij hoeven klanten zich geen zorgen te maken over de veiligheid en de locatie van hun data”, zegt Van Brugge. “Voor Oracle is de public cloud een kernactiviteit, wat betekent dat het bedrijf veel mensen en middelen inzet om de veiligheid en beschikbaarheid optimaal te houden. Daarnaast kun je zelf aangeven dat je je data per se in Nederland wilt laten opslaan. En door het public-cloudmodel met zijn pay-per-use kun je ook als middelgroot of kleiner bedrijf in de transportsector rekenen op enterprise-kwaliteit. Dat is met een on-premise-aanpak ondenkbaar.”

Van Brugge en Duijster zijn er beiden van overtuigd dat de cloud de toekomst heeft. Van Brugge: “Als je er als ISV niet zelf mee aan de slag gaat, gaan klanten er vroeger of later om vragen. Steeds meer organisaties willen van hun complexe IT af en kunnen niet meer zonder 24×7 ondersteuning. Dat is met een cloudoplossing veel beter te realiseren. Wij werken voor wat betreft de overstap daarbij graag samen met een partner als Transfer Solutions, dat alle onderliggende technische knowhow inbrengt. Dit stelt ons in staat om ons volledig te richten op de functionaliteit van onze software. ”

Nieuws

Oracle ACE Boyd Timmerman

17 juni 2024 • Arjan van der Palen

Aftermovie KlantEvent 2024

4 juni 2024 • Mariette van Pinxteren

Vacature Support Medewerker

29 mei 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events